Etimologji: “Antrop = Rop; Rob i Dheut”

Etimologji: “Antrop = Rop; Rob i Dheut”.

Një shprehje e vjetër e gjuhës shqipe ende në përdorim thotë: Ku je o “burrë” i Dheut – o “Rob” i Zotit.
Kjo thënie sigurisht na kujton se kemi erdhur; – lindur prej dheut, baltës së krijuesit.
Tek gjuha e vjetër greeke “arqea elenika” thuhet se Etimologjia e fjalës së tyre greke “Anntropos = Njeri” është e pa sigurtë (Avévaii) – e kjo nuk është ndonjë çudi e madhe sepse gjuha greke nuk ështe greke!

Ndaj dhe nuk mundet, nuk është e aftë të shpjegojë, ti motivojë etimologjine e fjalëve të «veta»

Kush është “Burri – Robi” tek gjuha shqipe? – Po, ai është: Biri – “i M’biri i Dheut” lindur prej aty ashtu si ujët “burron” prej “Burimit” – lind, lindje e diçkaje të Re dalje sipër “mbi/dhe” – mbjellje – e një Reze, një dritë të re: Një R = Njeri; -{Njëri)
Pra “Robi” i lindur prej Dheut, sigurisht emërtimi më i parë i tij do kishte dhe ka po këtë kuptim: “And + Rob = Rob i Andeve; i Dheut”.

Për më shumë shpjegime, mbi fjalën: “And =  V’and, Vend” kjo fjalë e latinizuar – përshtatur në gjuhën latine baraz: “Laand – Land = Vise; Troje” do të mundeni ti lexoni tek libri “Kodi i Gjuhës Shqipe Etimologji” – RESPEKTE !!! – Mili Butka.

Nga orig. ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ: Ἄνθρωπος. Ἀβέβαιη ἡ ἐτυμολογία του.
Ánthropos. Avévaii i etymología tou. Pithanón ap’ tó anír-andrós+óps-opós

– {Jemi të gjithë baltë e Zotit e të njëjtit e të vetmit – Njishit; a ‘X’ = ashtë Xot; Zot, pavarsisht rymave religjioneve për hir të interesave të tyre prapaskenare emërtuar të madhin e të vetmin “A m’bi na = AT” me njëmijë emra të ndyshëm të cilat sjellin vetëm Përcarje !!!

Gjuha Shqipe - Etimologji
        Mili Butka

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *