EDHE EMRI GREQI OSE “GRAECI” KA KUPTIM VETËM NË SHQIP

Edhe brenda kuadrit të legjendave pellazgjike, veçmas në legjenden e Perseut përmenden tri hyjneshat e quajtura GRAIAI të cilat në përfytyrimin mitologjik paraqiteshin si plaka të vjetra, madje edhe të lindura plaka. Për t’i dhënë përgjigjje shkencore etimologjisë së mësipërme ku ‘graia’ barazohet me ‘grua’ në shqip, na shërben mjaftueshëm kumtimi i Strabonit (VII, 2) se në gjuhën e molosëve dhe të thesprotëve plakat quheshin‘γραίας πελίας’ (graias pelias). 
Me fjalë të tjera, zbërthimi përfundimtar i emrit Grek – ‘Graikoi’ lidhet me fjalën iliro-shqipe ‘gra plaka’ si referencë e drejtëpërdrejtë ndaj kultit të nënës dhe gruas në botën e lashtë pellazgo-ilire. Në llojshmërinë dialektore të shqipes gjejmë përkatëse për γραίας si p.sh gra (në shumës),— ” graria – grania – graeci ose greqi..

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *